Helbredsangst

Helbredsangst, også kaldet hypokondri eller sygdomsangst, er en plagsom lidelse, hvor man er plaget af angst for at man har eller vil få en alvorlig sygdom, eksempelvis kræft, HIV, Sclerose eller Alzheimers. Når man rammes af helbredsangst er man derfor ofte konstant på vagt over for signaler fra kroppen om at der er noget galt. Og man kan opleve et stort behov for at tjekke kroppen hyppigt for tegn på sygdom, fx knuder, modermærker, udslet osv. Mange søger hyppigt læge for at blive undersøgt eller søger efter informationer om sygdomme på nettet og andre steder. Lægeundersøgelser mm. medfører typisk en kortvarig beroligelse/lettelse, men ved helbredsangst vender angsten hurtigt tilbage igen, når tvivlen igen melder sig. Andre undgår at høre eller se noget om sygdomme og har måske svært ved at omgås mennesker der er syge, uanset om de fejler noget smitsomt eller ej.

Normal angst versus helbredsangst

Angsten for at fejle noget fysisk er noget de fleste mennesker kender til i større eller mindre grad. Det faktum, at der i sagens natur (desværre) aldrig er en garanti for at man ikke fejler noget, er et vilkår der hele tiden er til stede for os alle. Et vist niveau af angst for at være syg er derfor grundlæggende en sund følelse, der får os til at gå til lægen, hvis vi oplever tegn på sygdom. Men for de ca. 3%, der lider af helbredsangst, er den naturlige helbredsangst blevet pinefuld og hæmmende for ens livsudfoldelse og angsten er blevet mere skadelig end gavnlig.

Behandling af helbredsangst

Undersøgelser har vist, at kognitiv adfærdsterapi er den mest effektive behandlingsform for helbredsangst. I behandlingen arbejdes der hen imod at få et mere sundt niveau af sygdomsangst, hvor man ikke hele tiden er plaget af pinefulde katastrofetanker om at have eller få en alvorlig lidelse, men heller ikke modsat ignorerer kroppens signaler. Man arbejder målrettet med de mekanismer, der er med til at opretholde angsten. Katastrofetanker omkring sygdom undersøges og udfordres og man arbejder i fællesskab med at ændre den adfærd, der er med til at vedligeholde helbredsangsten.