Socialfobi eller socialangst er kendetegnet ved en voldsom angst i sociale situationer. Personer med socialfobi bekymrer sig typisk i overdreven grad om hvad andre tænker om dem, er bange for at komme til at opføre sig pinligt, at blive kritiseret, eller på andre måder blive ydmyget i sociale situationer og har tendens til at undgå situationer, hvor der er risiko for dette. Langt de fleste af os kender til en lille grad af socialangst, f.eks. hvis man skal holde tale eller præsentere noget foran klassen. Men for mennesker, der lider af socialfobi, er angsten til betydelig gene og griber forstyrrende ind i deres liv.

For nogle personer med socialfobi er det alle sociale situationer, der opleves som angstprovokerende. For andre udløses angsten i særlige situationer, såsom når de skal spise sammen med andre, tale med andre eller foretage et telefonopkald. Nogle gange er angsten rettet mod specifikke angstsymptomer, f.eks. angst for at andre kan se man rødmer, ryster eller sveder.

Med den rette behandling kan de fleste heldigvis få det meget bedre eller blive helt helbred. I behandlingen arbejdes der med de tanker og den adfærd, der er med til at vedligeholde og forværre angsten og man får nogle helt konkrete redskaber og metoder, som man selv kan bruge fremadrettet. Kontakt mig hvis du ønsker at komme i behandling for socialfobi eller ønsker at høre nærmere.

Woman bragte for nylig en artikel om socialfobi, hvor jeg blev interviewet. Artiklen kan læses her.