Angst og bekymring for coronavirus er noget langt de fleste af os mærker ekstra i denne specielle tid. Hverdagen er ændret og en lang række tiltag er iværksat for at begrænse spredningen af smitte. Der kommer løbende ny information og retningslinjer vi skal forholde os til. Derfor er det også helt naturligt – og hensigtsmæssigt – at vores angstniveau er øget i denne tid. Hensigtsmæssigt fordi det får os til at tage de nødvendige forholdsregler, der medfører at spredningen af virus begrænses.
Men for nogle kan denne tid være ekstra svær. Især personer med OCD og angst kan opleve, at situationen med coronavirus er “benzin på bålet” for angst- og OCD-symtomerne. Men også personer, der ikke tidligere ellers har været plaget af angst, kan opleve, at angsten nu fylder på en voldsom og uhensigtsmæssig måde. Angsten for at blive smittet eller smitte andre og bekymringer om de økonomiske og sociale følger kan blive voldsomme.
Det kan være svært at finde den rette balance mellem hensigtsmæssig adfærd og det man kan kalde uhensigtsmæssig sikkerhedsadfærd. Altså adfærd som er drevet af angst, der er ude af proportioner med den faktiske fare. Og det kan være ekstra svær i en tid, hvor der er en ny fare iblandt os i form af COVID-19.
Ifm. coronakrisen er jeg blevet interviewet til forskellige medier om coronakrisens indvirken på angst- og OCD-ramte: ocd-foreningen.dk, podcast om at være pårørende til en OCD-ramt under coronakrisen fra OCD foreningen, podcast om angst på Radio4, podcast om OCD på Radio4, og dr.dk.